Handlevognen din

Vognen din er tom

Sjekk ut disse samlingene

Hva er en Rogalandsbunad?

Hva er en Rogalandsbunad?

Rogalandsbunaden bygger på dokumentasjonen Magnus Våge samlet fra hele Rogaland på 1920-tallet. I tillegg ble broderiforretningen som Einar Nordaker etablerte i 1936 sentral i utformingen av bunaden slik vi kjenner den i dag.

I dag skiller vi mellom to typer Rogalandsbunader: Nordaker sine og Husfliden sin variant.

Den største forskjellen mellom disse to er at Nordaker har holdt fast ved en større variasjon i materialer, fargekombinasjoner og broderimønster. Felles er samme snitt og bruk av sølvbånd i rygg og rundt kanter. 

 

Vil du lære å brodere og montere Rogalandsbunad? Da kan du lære å sy vestenstakken og forkle/lomme og sjal med online kurs. 

Vil du brodere skjorten selv? Ta en titt på eget innlegg som inkluderer mønster og veiledning.  

I de senere årene har også flere latt seg inspirere av slik Rogalandsbunaden ble laget rundtom i fylket før den ble etablert som bunad. Dette skal vi komme innpå litt lenger ned.

 ___

NORDAKER sine Rogalandsbunader: 

Nordaker Bunader består fremdeles og er en butikk som holder til sentralt i Stavanger. Vi i Sidserk AS lager nesten utelukkende Nordaker sine Rogalandsbunader.

Felles for alle modellene er at du kan velge fritt i hvilken brokade eller damask du ønsker i vesten og at vesten er kantet med svart bomullsfløyel. 

I Nordaker sine bunader er også hele forkle og nederste del av stakken foret med rødt silkefor.  Sjalet til Nordaker er kvadratisk og brettet diagonalt slik at broderiet er synlig.

Her kan du velge mellom 7 forskjellige broderimønster som kjøpes som broderisett:

  1. Bokn
  2. Bjerkreim
  3. Erfjord
  4. Frafjord (Bildet under)


  5. Jelsa (Bildet under)


  6. Løland (På bildet under)


  7. Tjelmeland (På bildet under)

Du kan velge blant tre forskjellige nyanser i broderigarnet:

  • Friske farger
  • Duse farger
  • Rust farger

Disse forskjellige broderisettene består av forkle, sjal, lue og veske. De blir levert på ulldrape og du kan velge mellom 4 forskjellige farger:

  • Svart
  • Blå
  • Mørk blå
  • Grønn

 

Bildet over er med mørkeblått broderisett av modellen Frafjord. 

Man kombinerer aldri flere farger i broderisettet og stoffet i stakken. Har man svart broderisett, så må også stakken og eventuelt kep også være svart.

Du kan bruke samme ulldrape som broderisettet i stakken (bilde under t.h.), men du kan også velge en ulldamask som stakkestoff (bilde under t.v.). Dette stoffet har blomstersjatteringer i seg.

Vil du lære å brodere og montere Rogalandsbunad? Da kan du lære å sy vestenstakken og forkle/lomme og sjal med online kurs. 

Kepen kan du også få i tre forskjellige utgaver, men fargen på den må matche broderisettet i bunaden.

  • Drape med brodert halslinning
  • Drape uten brodert halslinning
  • Damask uten brodert halslinning

 ___

Husfliden sin Rogalandsbunad: 

I 1927 hadde Stavanger Museum en utstilling av gamle lokale draktdeler. Blant annet var det utstilt et sjal fra 1840 funnet i Suldal. Dette har dannet utgangspunktet for broderimønsteret som Husfliden bruker i sin Rogalandsbunad. Navnet Løland er etter eieren av dette originale sjalet, Marta Løland.

Nordaker har også et broderimønster som heter Løland, men disse er ikke identiske.

Som med vesten til Nordaker har du valgmuligheter også når det kommer til vestestoffet hos Husfliden. Forskjellen er at hos Husfliden kan du velge fritt mellom damask-stoff (Ens-farget). Det blir mest brukt ull eller silke-damask.

En annen markant forskjell på mellom Husfliden og Nordaker sin variant er at vesten til Husfliden ikke er kantet med svart flløyel. Her er vesten vrangsydd og det er kun satt på sølvbånd i ryggen og langs kantene.

 

På Husfliden sin Rogalandsbunad er forkle kantet med et ull-bånd som matcher vestestoffet og sjalet er figurskåret.

 

Broderisettet til Husfliden leveres på spelsau toskaft-ull og du kan velge stoffet i:

  • Svart
  • Blå

 

Broderigarnet kan velges i:

  • Sterke farger
  • Svake farger

 

Vil du lære å brodere og montere Rogalandsbunad? Da kan du lære å sy vestenstakken og forkle/lomme og sjal med online kurs. 

____

Magnus Våge gav ut et hefte som heter Rogalandsbunaden i 1929. Her hadde han dokumentert hvordan Rogalandsbunadene rundtom ble laget. Og det som er klart her at ingen av dem var med broderi.

Stakken var svart og livet hadde forskjellige farger og materialer. Snittet var ganske likt slik vi kjenner det i dag med stakk festet til livlinjen på vesten og fronten hadde snøremaljer og snørekjede.

Forkleet var i mønstret silke eller bomull og beltet var et vevd bånd. Det var broderier på luer og lommer og dette var nok utgangspunktet for ønsket om å få mer broderi på resten av bunaden.

Neste innlegg
Tilbake til Sy din egen rogalandsbunad

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres