Ba%CC%8Andnye_66_edited.jpg
fullsizeoutput_57db.jpeg
OMSØM OG RESTAURERING

Er bunaden din blitt for liten? Har du arvet en bunad som er altfor lang? Dette kan i de fleste tilfeller gjøres noe med.

 

Vi i Sidserk Systue har lang erfaring med å restaurere og sy om bunader fra hele landet, både dame og herre. Ta kontakt for spørsmål eller å avtale et uforpliktende møte slik at vi kan hjelpe deg med å tilpasse din bunad.

OPPDATERING 16.03.21:
Vi holder åpent som normalt, men tar alle innprøvinger med munnbind og kun en person inne i lokalet om gangen. Vi holder alle møter innenfor 15 minutter og ber alle om å møte presis til avtalt tidspunkt. 

Dersom bunaden din er laget av en kyndig bunadtilvirker er det lagt inn godt med sømrom i lengde og bredde. Dette gjør at bunaden din skal kunne følge deg livet ut.


Dersom du har arvet en gammel bunad, eller har vært uheldig og feks fått en rift i din nye bunad, er dette også ting som er mulige å fikse opp.

 

Vanlig omsøm pleier å ligge mellom 2.800-4.800,-. 
Legge opp/ned er i snitt 800-1800,-. Det kommer an på om bunaden legges opp i over eller nederkant av stakken. 

Send e-post via vårt kontaktskjema for å bli satt på ventelisten vår. 

BUNAD

Vask, stryk og oppbevaring
 

Har du fått flekker på forkleet eller skjørtet? Fortvil ikke, stoffet i bunaden din renser seg faktisk svært godt på egenhånd!
 

Ja, tro det eller ei, men ull er kjent for å være selvrensende på mange måter. Dersom du har fått flekker på de delene av bunaden din som består av ull skal det ikke mer til enn å tørke det bort med en våt klut – uten såpe.


Om du har fått flekker på fóret i vesten eller de delene som er brokade eller annen silke kan det være du må levere det til rens. Forsøk først med en fuktet klut, det skal i de fleste tilfeller ikke mer til.

ALDRI VASK BUNADEN DIN I VASKEMASKINEN!

STRYK:
Etter lang oppbevaringstid kan det være at bunaden din har blitt litt krøllete. Ta den ut noen dager før bruk og damp lett over de mest krøllete områdene. Ikke stryk uten damp, og ikke stryk flatt på bunaden uten å legge et håndkle i mellom. La den henge i full lengde og lufte seg noen dager før bruk.


OPPBEVARING:
Oppbevar bunaden i en klespose som “puster” – ALDRI i plast. La den henge tørt og unngå direkte sollys under den lange oppbevaringstiden. Ta den gjerne ut og lufte den noen ganger i løpet av året.

VEDLIKEHOLD AV SØLV

Med riktig oppbevaring trenger bunadssølvet lite stell.

Oppbevar sølvet i tette plastposer – hver sølje i egen plastpose. Posene beskytter både mot riping og forhindrer tilgang til luft som gjør at sølvet “svartner”. Ikke bruk gummistrikk rundt posene, det kan sette varige, svarte merker på sølvet.

 

Bunadssølvet kan pusses med en pusseklut for sølv, for å gi blanke flater. En slik pusseklut får du tak i hos de fleste gull og sølvforhandlere. Pass på at du ikke kommer borti stoffet når du pusser påsydde knapper eller hekter.

Om du bruker sølvkrem eller sølvpuss er det ofte vanskelig å få bort alle restene. Sølvdip kan brukes av og til, men bør ikke brukes på sølv som er oksidert, da overflaten etter hvert vil slipes bort. Forgylt sølv kan dyppes raskt i sølvdip. Pass på å skylle sølvet godt i lunkent vann etter rens. Tørk det med en myk klut.

Er sølvet bare blitt litt matt kan det dyppes lett i litt mildt såpevann og  skylles godt.

SKJORTE

Vask, stryk og oppbevaring

Er skjorten din fått et gulskjær? Eller flekker du ikke vet hvordan du skal få bort?
 

Denne vaskeanvisningen gjelder både bomull- og linskjorter.


Flekker:
Fukt hele skjorten i lunkent vann og lag en mikstur (1 ss Blenda og 1 dl vann) som du gnir på slik at hele flekkene er dekket. La det ligge en halvtime og gå til neste skritt:


(Dette punktet gjelder også hvis skjorten har blitt gul)
Legg skjorten i lunket vann med halv porsjon blendahvitt i. La den ligge i 30-60 minutter før dy skyller GODT. Viktig at alt vaskemiddel skylles ut. Press ut vannet, ikke vri. 
 

Heng skjorten dryppvåt til tørk og pakk den vekk i et trekk som “puster” til du skal bruke den.
 

Vask alltid skjorten etter at du har brukt den og legg den bort ustrøket