Søk

KURS I BELTESTAKK - INTRODUKSJON

Oppdatert: 4 dager siden

I Sidserk Systue brenner vi for at folk skal få lære å sy bunaden sin selv. Vi har vi holdt kurs i beltestakk i 8 år og over 120 bunadsømspirer har fått laget sin egen beltestakk. Tenk, så flott!


Valgmuligheter i farger og teknikker.

Bunader er drakter som bygger på gamle folkedrakter, enten de er en direkte videreføring eller en rekonstruksjon.


De aller fleste bunader har ganske klare retningslinjer både i teknikker, materialer og fargevalg.


Beltestakken er en bunad der man har ganske frie tøyler innen fargevalg og noe innen materialvalg. Innen teknikkene er det også en hel del forskjellige fremgangsmåter og i selve snittet skiller man ofte mellom gamle og ny-moderne stakker.Få et godt grunnlag.

Kari-Anne Pedersen; etnolog og konservator med ansvar for drakt og tekstil ved Norsk Folkemuseum, har studert og sammenlignet gamle og nye stakker og dokumentert det i boken "Folkedrakt Blir Bunad".


Vi anbefaler alle som ønsker å bryne seg på en beltestakk å lese denne boken for å få et historisk og faglig grunnlag. Det er tross alt den norske kulturarven du skal bli med på å videreføre.


________________________


Man finner raskt ut at det ikke er noen konkret fasit på beltestakken. Dette gjør at det i dag finnes mange eksempler der ute som svever over grenseland til fantastidrakt.


De teknikkene og snittene vi underviser i på dette kurset er de vi har landet på etter flere års opparbeidet erfaring. Vi gir kursdeltakerne valgmuligheter med noen begrensninger for at resultatet skal bli representativt og i tråd med tradisjonshåndverket.


Hvilke deler vi går gjennom på kurset:

  • Stakken

  • Hjulet/skoningen

  • Livet

  • Forkle

  • Skjorta

Kurset går annenhver onsdag eller torsdag, kl 17.00 - 20.00 eller 17.30 - 20.30, totalt 8 kvelder. Under kurset går vi kun gjennom selve monteringen av stakken og hvit bomullsskjorte med broderier. Det blir en del hjemmelekser mellom kurskveldene, så vi anbefaler alle å ha ferdig alt av broderier klare til oppstart.


Vi er så heldige at våre kursdeltakere får 10% på alle bånd hos Haugtussa Bak Slottet.


For å bestille belte og forklebånd anbefaler vi:

Bunadsystua Liv Laga, monaovre@gmail.com

Bjørgs Bunadsbelter, bunadbelter@hotmail.com


Kursdatoer, høst 2020:

Utgår pga korona.


VI HAR NÅ DIGITALISERT DETTE KURSET. MELD DEG PÅ HER

På grunn av svært stor pågang på dette kurset, så ønsker vi å ta et møte med alle som ønsker å gå for å prate om hva vi går gjennom på kurset, hva du som deltaker kan fra før og hva som må være klart innen oppstart. Dette blir for å tilrettelegge kurset best mulig.


Dersom det ikke passer å gå på kurs med faste dager tilbyr vi også veiledningstimer. Da setter vi opp timer etter behov. Kr 700 pr time. Materialpakke til beltestakk ligger vanligvis rundt kr 10.000-13.000.


Ta kontakt med oss på post@sidserk.no for å avtale et møte!#bunadkurs #beltestakkkurs #kursibeltestakk #beltestakk #bunadsøm #beltestakkskjorte #beltestakkforkle #sømteknikker #folkedraktblirbunad #kariannepedersen #sidserksystue


Sidserk Systue © Karl Johans gate 8, Oslo