Search

KURS I BELTESTAKK - INTRODUKSJON

Updated: May 15

I Sidserk Systue brenner vi for at folk skal få lære å sy bunaden sin selv. Vi har vi holdt kurs i beltestakk i 8 år og over 120 bunadsømspirer har fått laget sin egen beltestakk. Tenk, så flott!


Valgmuligheter i farger og teknikker.

Bunader er drakter som bygger på gamle folkedrakter, enten de er en direkte videreføring eller en rekonstruksjon.


De aller fleste bunader har ganske klare retningslinjer både i teknikker, materialer og fargevalg.


Beltestakken er en bunad der man har ganske frie tøyler innen fargevalg og noe innen materialvalg. Innen teknikkene er det også en hel del forskjellige fremgangsmåter og i selve snittet skiller man ofte mellom gamle og ny-moderne stakker.Få et godt grunnlag.

Kari-Anne Pedersen; etnolog og konservator med ansvar for drakt og tekstil ved Norsk Folkemuseum, har studert og sammenlignet gamle og nye stakker og dokumentert det i boken "Folkedrakt Blir Bunad".


Vi anbefaler alle som ønsker å bryne seg på en beltestakk å lese denne boken for å få et historisk og faglig grunnlag. Det er tross alt den norske kulturarven du skal bli med på å videreføre.


________________________


Man finner raskt ut at det ikke er noen konkret fasit på beltestakken. Dette gjør at det i dag finnes mange eksempler der ute som svever over grenseland til fantastidrakt.


De teknikkene og snittene vi underviser i på dette kurset er de vi har landet på etter flere års opparbeidet erfaring. Vi gir kursdeltakerne valgmuligheter med noen begrensninger for at resultatet skal bli representativt og i tråd med tradisjonshåndverket.


Hvilke deler vi går gjennom på kurset:

  • Stakken

  • Hjulet/skoningen

  • Livet

  • Forkle

  • Skjorta

Kurset går annenhver onsdag eller torsdag, kl 17.00 - 20.00 eller 17.30 - 20.30, totalt 8 kvelder. Under kurset går vi kun gjennom selve monteringen av stakken og hvit bomullsskjorte med broderier. Det blir en del hjemmelekser mellom kurskveldene, så vi anbefaler alle å ha ferdig alt av broderier klare til oppstart.


Kurset koster 18.000,- og er inkludert materialer til både stakk, forkle og skjorte, utenom broderigran og pyntebånd til forkle og liv. Belte og forklebånd må også skaffes utenom.

Vi er så heldige at våre kursdeltakere får 10% på alle bånd hos Haugtussa Bak Slottet.


For å bestille belte og forklebånd anbefaler vi:

Bunadsystua Liv Laga, monaovre@gmail.com

Bjørgs Bunadsbelter, bunadbelter@hotmail.com


Kursdatoer, høst 2020:

Utgår pga korona.

På grunn av svært stor pågang på dette kurset, så ønsker vi å ta et møte med alle som ønsker å gå for å prate om hva vi går gjennom på kurset, hva du som deltaker kan fra før og hva som må være klart innen oppstart. Dette blir for å tilrettelegge kurset best mulig.


Dersom det ikke passer å gå på kurs med faste dager tilbyr vi også veiledningstimer. Da setter vi opp timer etter behov. Kr 700 pr time. Materialpakke til beltestakk ligger vanligvis rundt kr 10.000-13.000.


Ta kontakt med oss på post@sidserk.no for å avtale et møte!#bunadkurs #beltestakkkurs #kursibeltestakk #beltestakk #bunadsøm #beltestakkskjorte #beltestakkforkle #sømteknikker #folkedraktblirbunad #kariannepedersen #sidserksystue


Sidserk Systue © Karl Johans gate 8, Oslo